Algemene voorwaarden opstellen voor je bedrijf

Algemene voorwaarden opstellen voor je bedrijf

Het opstellen van algemene voorwaarden helpt jou als ondernemer om vervelende situaties te voorkomen. Je mag deze voorwaarden zelf vaststellen, echter is daarbij niet alles toegestaan.  Lees in deze blog wat belangrijk is bij algemene voorwaarden opstellen.

Wat zijn algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn schriftelijke bepalingen die bij een overeenkomst horen. Deze voorwaarden beschermen je belangen als leverancier en geven de klant duidelijkheid. Als een bedrijf algemene voorwaarden opstelt, schrijven ze vaak bepalingen over de volgende onderwerpen:

  • Aansprakelijkheid (Hoogte schadevergoeding, beperkingen)
  • Levertijden
  • Bedenktijd
  • Geschillenregeling
  • Garantie termijnen
  • Betalingstermijnen

Daarnaast helpen algemene voorwaarden bij het beperken van de risico’s die zakendoen met zich mee kunnen brengen. Mocht er onverwachts iets misgaan, kan het bedrijf terugvallen op de opgestelde algemene voorwaarden.

Waarom algemene voorwaarden?

Met algemene voorwaarden staan alle standaard afspraken op papier. Zo is het voor beide partijen inzichtelijk welke rechten en plichten zij hebben als onderling zaken gedaan worden. Daarnaast kunnen algemene voorwaarden voordelen bieden voor de aanbieder. Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsclausule waardoor je risico’s beperkt.

Zelf algemene voorwaarden opstellen?

 Het is toegestaan om zelf de algemene voorwaarden op te stellen. Echter moet je jezelf afvragen of dit ook verstandig is. In algemene voorwaarden zijn namelijk juridische bepalingen opgenomen, dit vergt juridische kennis. Zonder deze juridische kennis is de kans groot dat de algemene voorwaarden niet correct zijn opgesteld en mogelijk zelfs bepalingen bevatten die als onredelijk gezien kunnen worden waardoor deze niet geldig zijn. Wanneer je algemene voorwaarden wilt die juridische risico’s beperken, neem dan contact op met een specialist voor het opstellen van de algemene voorwaarden.

Algemene voorwaarden up-to-date houden

Het is belangrijk om je algemene voorwaarden up-to-date te houden. Ook hierdoor beperk je risico’s voor veranderende wet- en regelgevingen. Het kan ook verstandig zijn om je algemene voorwaarden aan te passen als je producten of diensten zijn veranderd. Zo voorkom je dat je achteraf voor verassingen komt te staan.

Titel: Algemene voorwaarden opstellen voor je bedrijf

Page title: Waarom het opstellen van algemene voorwaarden belangrijk is

Meta discription: Met algemene voorwaarden staan alle standaard afspraken op papier. Zo is het voor beide partijen inzichtelijk welke rechten en plichten zij hebben.

zakelijkoverijssel

Reacties zijn gesloten.